Tanggapan Mengenai Gejolak Mesir

GEJOLAK MESIR

Masyarakat mesir melakukan demo selama 18 hari dan akhirnya berhasil mendorong Presiden Muhammad Hosni Mubarak meletak jawatan pada Juma’at lalu, yang jelas bantahan yang dipanggil ‘kuasa rakyat’ atau ‘revolusi’ itu tampak bebas daripada unsur pengganasan bertopeng Islam yang digeruni Barat.
Pada mata Barat, Mesir sering dikenal pasti sebagai pusat bagi kumpulan pelampau Muslim yang menggunakan kekerasan untuk mencapai objektif politik mereka. Antara lain, di negara inilah lahir dua kumpulan utama pelampau Muslim – Jemaah Islamiyah Mesir (JIM) dan Tanzim Jihad Mesir (TJM). Kededuanya telah melancarkan kempen berdarah ke atas pemerintah Presiden Mubarak dalam dekad 1980-an sehingga akhir 1990- an. Sebagian dari mereka pernah bergabung dengan Al-Qaeda yang bertanggung jawab ke atas pelbagai insiden pengganasan antarabangsa. Sebagian besar anggota JIM kemudian merubah haluan pada 1997 – bertekad akan meninggalkan kekerasan serta menolak ideologi dan taktik pengganasan yang dijuarai AlQaeda.
Sejauh ini, didapati gejolak di Mesir belum meningkatkan lagi ancaman pengganasan. Terdapat beberapa petunjuk menyokong perkara ini:
1.Kebangkitan rakyat di Mesir masih terhindar daripada unsur kekerasan walaupun terdapat korban akibat pertelagahan penyokong pemerintah dengan pembangkang serta tindakan kekerasan pihak keselamatan.
2.Tidak ada bukti bahwa kumpulan pengganas berada di sebalik kebangkitan ini atau berperanan besar dalam kelangsungannya, dan
3.Dakwaan bahawa perubahan JIM hanyalah satu helah menantikan peluang kembali kepada kekerasan sama sekali tidak berasas.
MOTIVASI KEBANGKITAN
Hingga kini, gejolak Mesir tiada kaitannya dengan Islam ataupun seruan jihad. Ia lebih melibatkan soal kebebasan dan periuk nasi rakyat. Bantahan rakyat Mesir sejak 25 Januari diilhamkan oleh gejolak serupa di Tunisia – secara tidak semenamena. Tuntutan utama kebangkitan Mesir ialah slogan: ‘Turun, wahai Mubarak!’ – tanpa motivasi kumpulan pengganas. Bahkan, pertubuhan Islam paling tersusun lagi berpengaruh tetapi diharamkan, Ikhwan Muslimin (ditubuhkan pada 1928), hanya bersikap ‘tunggu dan lihat’.
Tiada sebuah pun parti pembangkang Mesir mendakwa bertanggungjawab mencetuskan bantahan meluas itu. Sesudah bantahan meluas, barulah Ikhwan dan beberapa parti pembangkang turut lantang menyokong ‘kuasa rakyat’. Pengatur dan perancang bantahan muda-mudi Mesir sehingga kini belum dapat dikenal pasti. Setakat ini hanya Encik Wael Ghonim, 30 tahun, pekerja syarikat Internet, Google, yang telah ditahan dan didera polis atas tuduhan menyemarakkan bantahan anak muda lewat ruang siber.
Namun selepas pembebasannya, beliau diwawancara di televisyen dan berucap di Lapangan Tahrir. Kehadirannya telah mengentalkan lagi bantahan rakyat Mesir. Internet, khususnya laman Facebook, Twitter dan hubungan telefon terus digunakan secara meluas untuk mencetus dan mengekalkan bantahan ramai terutama di Lapangan Tahrir, ibu kota Kahirah dan kota-kota utama Mesir. Setakat ini korban jiwa (dilaporkan sehingga 300 orang) dan kehilangan orang dikaitkan dengan tindakan pihak polis dan provokasi kumpulan pro-Mubarak.
PENGARUH PENGGANAS
Selama bantahan rakyat Mesir, jelas bahawa kumpulan yang lebih berpengaruh bukanlah kumpulan pro-Islam siasah (politik Islam) seperti Ikhwan. Bahkan penyokong Islam siasah seperti tidak mendapat layanan majoriti para pembantah.
Jika Islam Siasah tidak mendapat sokongan, maka boleh dihujahkan bahawa kumpulan pengganas juga sukar mempengaruhi para pembantah. Bahkan sorotan media antarabangsa belum mendapati taktik kekerasan seperti pengeboman dan serangan nekad yang berlaku dalam gejolak di Mesir. Bahkan tidak banyak hasutan oleh kumpulan pengganas ditemukan dalam forum Internet. Para ketua kumpulan pengganas yang terkenal pula seperti Osama bin Laden dan Ayman Al-Zawahiri (kelahiran Mesir) tidak tampak mengambil peluang daripada apa yang berlaku. Hal ini memang aneh kerana lazimnya Osama bin Laden akan cuba mengambil kesempatan, hatta dalam isu panas jagat demi mengabsahkan pendiriannya menentang Amerika Syarikat. Namun terdapat satu kemusykilan dalam forum Minbar al-Tauhid wa al-Jihad – laman web terbesar para penyokong pengganasan: apakah hukum tunjuk perasaan dan bantahan di Mesir dari segi agama?
Jawapannya ialah golongan Muslim seharusnya terlibat dan aksi pengeboman juga dibolehkan. Sehingga kini, jawapan berupa hasutan itu tidak mendapat sambutan di kalangan jutaan pembantah di Mesir. Terdapat juga perbualan di forum golongan pelampau dan propengganasan; namun tiada kesannya pada gejolak di Mesir.
KAITAN JEMAAH ISLAMIYAH MESIR
Apakah pula pendirian JIM yang pernah menggunakan kekerasan dan berpengaruh di lingkaran kumpulan pengganas, tetapi kini lebih merupakan badan dakwah dan sosial? JIM telah mengumumkan gencatan senjata sepihak tanpa bersyarat pada Julai 1997. Daya utamanya dianggap sesetengah pihak hanya sebagai helah semata. Namun, jika benar dakwaan itu, seharusnya JIM kini mengambil kesempatan menunjukkan taring demi mempercepat kejatuhan pemerintah Mubarak. Sebaliknya, JIM masih lagi tidak berpihak. Bahkan ia merakamkan rasa kecewa kerana tidak diundang menyertai dialog dengan pemerintah pimpinan Naib Presiden baru, Encik Omar Suleiman, yang dihadiri perwakilan Ikhwan dan parti-parti pembangkang sekular.

KUMPULAN PENGGANAS DI PINGGIRAN
Tampak mustahil bagi para penggerak bantahan dan rakyat Mesir membenarkan azam mereka diperkuda kumpulan pengganas, baik di Mesir mahupun yang berada di luar. Mereka semacam sedar bahawa penglibatan kumpulan pengganas akan mengeruhkan lagi keadaan, termasuk membunuh simpati dunia atau memberi alasan yang kukuh kepada rejim Mubarak mengambil tindakan keras bagi membenamkan kebangkitan tersebut.
Hakikatnya, para pembantah di Lapangan Tahrir telah dapat bertahan dengan tidak mengambil pendekatan ganas walaupun berhadapan dengan provokasi. Maka terpapar hakikat bahawa gerakan pengganas bukan lagi unsur yang berpengaruh di Mesir, tetapi cuma berada di pinggiran.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: